Kam zaslať podnet na kontrolu nedostatkov v reštaurácii, obchode? Formulár na podanie cez web

  1. Štátna veterinárna a potravinová správa

Vykonáva úradnú kontrolu potravín:

  1. prípravy pokrmov a jedál v prevádzkarňach verejného stravovania ( reštaurácie, jedálne, bufety, stánky s rýchlym občerstvením, čerpacie stanice, hromadné podujatia, napr. jarmoky…) vrátane výroby cukrárenských výrobkov a zmrzliny v miestach predaja konečnému spotrebiteľovi,
  2. vo vzťahu k epidemiologicky rizikovým činnostiam osôb vo výrobe, manipulácii a umiestňovaní na trh,
  3. .výživových doplnkov, materiálov prichádzajúcich do styku s potravinami, potravín určených na osobitné výživové účely, ako aj detskej výživy a dojčenskej výživy, nových potravín,
  4. z hľadiska používania zdrojov ionizujúceho žiarenia na ožarovanie potravín a kontroly dodržiavania zákazu pridávania rádioaktívnych látok do potravín,
  5. v súvislosti s prídavnými látkami do potravín.

webová stránka organizácie: www.uvzsr.sk

  1. Slovenská obchodná inšpekcia

Vykonáva kontroly zamerané na ochranu spotrebiteľa, napríklad pri predaji potravín:

  1. dodržiavanie poctivosti predaja z hľadiska správneho účtovania,- dodržiavanie cenových predpisov
  2. dodržiavanie času predaja
  3. označovanie výrobkov predajnou cenou
  4. vydávanie dokladov o kúpe a správnosti ich náležitostí
  5. správnosť postupu pri vybavovaní reklamácií
  6. zákaz diskriminácie spotrebiteľov
  7. zákaz nekalých obchodných praktík
  8. dodržiavanie povinností pri podomovom a zásielkovom predaji, atď.

webovstránka organizácie: www.soi.sk

  1. Orgány Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS SR a RVPS)

Vykonáva úradnú kontrolu potravín nad ich výrobou, v obchodnej sieti, pri manipulovaní s nimi a pri ich umiestňovaní na trh:

  1. potravín živočíšneho pôvodu,
  2. potravín rastlinného pôvodu vrátane čerstvého ovocia, čerstvej zeleniny, zemiakov a ostatných poľnohospodárskych produktov v poľnohospodárskej prvovýrobe po zbere úrody, nápojov vrátane potravín s niektorými zložkami živočíšneho pôvodu, cukrárskych výrobkov, zmrzliny a vody v spotrebiteľskom balení,
  3. geneticky modifikovaných potravín.
  4. poľnohospodárskych produktov a potravín predávaných priamo konečnému spotrebiteľovi

 webová stránka organizácie:  www.svps.sk

  1. Slovenský metrologický inšpektorát

Vykonáva, okrem iného, kontrolu zhody skutočného obsahu s množstvom v spotrebiteľskom balení. Všetky podnety ohľadne hmotnosti potravín v spotrebiteľskom balení treba adresovať na Slovenský metrologický inšpektorát.

webové sídlo organizhácie  ww.smi.sk/

 Formulár podania podnetu na potraviny nájdete TU Formulár

Stránkové dni a hodiny pre verejnosť na inšpektorátoch SOI:

Pondelok 8,00 – 12,00    13,00 – 15,00
Streda     8,00 – 12,00    13,00 – 15,30
Piatok      8,00 – 12,00    13,00 – 15,00

budovaÚstredný inšpektorát
Slovenskej obchodnej inšpekcie
poštový priečinok 29
Prievozská 32
827 99 Bratislava 27

Ústredná riaditeľka SOI 

Mgr. RNDr. Nadežda Machútová
sekretariát ústrednej riaditeľky
tel. č. 02/58272 103, 58272 140,
fax. č. : 02/53414 996
Odbor ochrany spotrebiteľa 

tel. č.: 02/58272 131
tel. č.: 02/58272 132 – reklamácie
tel. č.: 02/58272 130 – vyúčtovanie bytov, kategorizácia ubytovacích zariadení, zákon o cenách, cestovné kancelárie
tel. č.: 02/58272 125 – chemické látky a prípravky, biocídne výrobky, detergenty, prekurzory výbušnín, zákon o reklame, ochrana nefajčiarov
tel. č.: 02/58272 117 – nariadenie REACH
tel. č.: 02/58272 159 – internetový obchod, práva cestujúcich v leteckej doprave
tel. č.: 02/58272 133 – predaj mimo prevádzkových priestorov (“šmejdi“)

Pridaj komentár