Rokmi overené recepty – mnohé ťažko získané!

Zdroj: http://www.zenyvbiznise.com

Venované mojej dcére a neveste, ktoré dokázali nielen vyštudovať, ale naučiť sa aj variť a piecť.

Tieto recepty som zozbierala počas 30 – ročného manželstva. Niektoré som získala od ochotných priateľov, za čo im vďaka, niektoré som ťažko vydolovala, lebo niekto si tajomstvo, aj kuchárske, stráži ako oko v hlave. Používala som ich roky a sú skutočne overené časom. Pracovala som na nej niekoľko mesiacov, dúfam, že to stálo za to!
Možno pomôžu aj Vám a snáď ich doplníte o ďalšie. Súbor si môžete stiahnuť ako E-knihu komplet tu  a vytlačiť.

Čerešňové halušky od susedy, ktorá ešte varila v panskom dome

čeresnove-halušky
Čo si nakúpiť:
Na cesto
270 g polohrubej a hladkej múky
2 dcl mlieka
Zarovnaná lyžička soli
500 g čerešní
Na posýpku
100 g strúhanky /prípadne tvaroh/
50 g práškového cukru
100 g masla
Postup
Čerešne umyjeme, neodkôstkované dáme do misky, prisýpame múku, ktorá je zmiešaná z hladkej a polohrubej. Pridávame mlieko, znova múku, miešame vareškou tak, aby sa cesto nalepilo na čerešne. Do hrnca dáme vodu, soľ a keď voda zovrie, hádžeme do nej čerešne čo najviac obalené v ceste. Pomôžeme si lyžicou, ktorú zakaždým namočíme do vriacej vody. Halušky sa varia 2 – 3 minúty. Uvarené halušky vyberieme dierkovanou naberačkou a omastíme ich maslom. Na masle opražíme strúhanku. Primiešame práškový cukor a halušky posypeme. Výborné sú aj s tvarohom.

Kaiserschmaren – tety Herty

trhanec
Čo si nakúpiť
5 dcl mlieka
4 vajcia
1 vanilkový cukor
200 g hladkej múky
1 malý balíček hrozienok
125 g masla na opečenie
Akýkoľvek kompót
Trocha soli
Postup
Mlieko, vajcia, vanilkový cukor, múku spolu vyšľaháme, pridáme hrozienka. Na panvicu dáme trochu masla, roztopíme ho, naň nalejeme cesto hrubšie ako palacinky. Pečieme z jednej strany, potom z druhej stany. Keď je z oboch strán upečené, potrháme ho vidličkou na menšie kusy, ktoré znovu opečieme. Na tanieri pocukríme a pridáme kompót..
Rakúske guľky ešte raz od tety Herty

gule
Čo si nakúpiť
10 rožkov z predchádzajúceho dňa
500 g špekačkov /alebo zbytky salámy, prípadne tvrdý syr/
2 – 3 vajcia
Trochu mlieka, soli, muškátového orechu, hladkej múky, petržlenovej vňate
1 cibuľu
Postup
Rožky nakrájame na kocky, pridáme mlieko, celé vajcia, na kocky pokrájané špekačky, soľ, usmaženú cibuľku, muškátový orech, petržlenovú vňať a toľko hladkej múky, aby guľky držali pokope. Vytvarujeme väčšie gule, ktoré varíme v osolenej vriacej vode. Keď vyplávu navrch, sú hotové. Sú výborné v slepačom bujóne.
Ak namiesto špekačkov dáme nakrájaný syr, tak tieto gule sa vytvarujú na fašírky a vysmážajú sa na oleji. Vynikajúce sú so zeleninovým šalátom

Lazane a ešte raz od tety Herty

lazane
Čo si nakúpiť
Predvarené lazane
500 g mletého mäsa
1 zeler
2 mrkve
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
2 dózy paradajkovej šťavy, alebo 500 g čerstvých rajčín
Trochu kečupu
Soľ, čierne korenie, rozmarín, bazalka, 1 bobkový list
Postup
Plnka:
Na spenenej cibuli osmažíme mleté mäaso, pridáme nastrúhaný zeler, mrkvu a ostatné ingrdiencie. Podusíme a odstavíme.
Na vymastený plech alebo zapekaciu misu veľkosti 20 x 40 cm dáme lazane, na to plnku, cesto, plnku, cesto. Navrch kyslú smotanu vymiešanú s nastrúhaným syrom. Ale múže byť aj nastrúhaný syr bez kyslej smotany. Dáme zapiecť do rúry, zohriatej na 200 ◦C asi na 30 minút.

Babguláš – ako má byť

babgulas
Čo si nakúpiť
250 g suchej červenej fazule
250 g suchej bielej fazule
1 bielu cibuľu
1 červenú cibuľu
500 g údeného pliecka
250 g bravčového pliecka
2 klobásy
2 zelené papriky
2 rajčiny
500 g šampiónov
Mletá červená parika sladká, soľ, trochu masti
Postup
Na masti speníme nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájané pliecko, neskôr pridáme šampióny, pokrájanú zelenú papriku, rajčiny nakrájané na kocky, klobásu a udusíme do mäkka. Podľa potreby podlievame vodou. Zvlášť uvaríme fazuľu, ktorú sme si namočili deň vopred, s údeným plieckom. Keď je fazuľa mäkká, vyberieme pliecko, nakrájame na kocky a všetko spolu zmiešame. Pridáme podľa chuti soľ, mletú červenú papriku. Zahustíme trochou škrobovej múčky, prípadne hladkou múkou.

Halaszlé – rybacia polievka

rybacia polievka
2 dcl leča
1 cibuľa
Rybie hlavy, ikry, mlieč, rybie mäso pokrájané na podkovičky
Soľ, mletá červená paprika
Postup
Na tuku speníme nakrájanú cibuľu, pridáme hlavy, lečo, soľ, červenú mletú papriku a dusíme asi 1 hodinu. Pretrieme cez sito na rezance, dochutíme, pridáme podkovičky rybieho mäsa, ikry a mlieč a toľko vody, aby polievka nebola riedka. Chvíľu povaríme, aby mäso zmäklo.

Husacia pečienka na studeno – výborný podfuk na chlieb

pecienka
Čo si nakúpiť
500 g bravčovej pečene
1 šľahačková smotana
5 vajec
2 lyžice husacej masti, môže byť aj kačacia alebo bravčová
Vegeta
Čierne korenie, muškátový orech, soľ
Postup
Pečeň pomelieme, zmiešame s ostatnými prísadami a dáme zapiecť vo vymastenej forme na srnčí chrbát asi na pol hodinu.
Po upečení bude paštéta v teplej forme ešte riedka, zhustne až keď úplne vychladne. Potom ju môžeme vyklopiť a pokrájať.

Valikina príloha k mäsu – vhodné aj na čínu

cina
Čo si nakúpiť
1 kg rajčín
1 kg paprík
1 kg cibule
7 dcl kyslých uhoriek
1 sterilizovaná kukurica
1 sterilizované šampióny
3 ks rajčinového pretlaku
Cukor, soľ, ocot, olej
Postup
Pokrájame na pásiky papriky, rajčiny, cibuľu, kyslé uhorky vo veľkosti asi 1 x 4 cm. Podusíme na oleji, pridáme šampióny, kukuricu, pretlak, soľ, cukor, ocot podľa chuti.
Hotové dáme do fliaš a uzatvoríme víčkom. Sterilizujeme asi 20 minút. Podávame ako prílohu k mäsu, ale je to výborný základ pre čínu, pridáme kuracie mäso nadrobno nakrájané a osmažené na panvici.

Babinkyn dobrý lág na mäso

rezen
Čo si nakúpiť
2 vajcia
1 malá lyžička soli
½ malej lyžičky čierneho korenia
1 malá lyžička vegety
1 lyžica magi
3 lyžice maizény
1 malá lyžička horčice
1 – 2 dcl oleja
2 strúčiky cesnaku
Rezne z ľubovoľného mäsa, najlepšie kuracie, morčacie
Postup
Do nádoby, ktorá sa dá uzavrieť, rozbijeme vajcia, pridáme ostatné prísady, vymiešame vidličkou, vložíme rezne z ľubovoľného mäsa. V chladničke vydrží v uzavretej nádobe aj 5 – 6 dní. Mäso vysmážame na panvici už bez oleja.

Bystrické hríbové karbonátky

karbonatky
Čo si nakúpiť
500 g čerstvých hríbov
1 cibuľa
Trochu masti
2 vajcia
1 žemla
Petržlenová vňať, soľ, čierne korenie, strúhanka, mlieko, olej
Postup
Čerstvé hríby, pokrájame, udusíme na spenenej cibuľke na masti, pridáme 2 vajcia, petržlenovú vňať, soľ, korenie, žemlu nakrájanú na kocky a navlhčenú v mlieku. Pridáme toľko strúhanky, aby sme vedeli vytvarovať karbonátky. Obalíme v strúhanke a vysmážame na oleji.

Ryžový nákyp

ryzovy-nakyp
Čo si nakúpiť
120g ryže
0,5l mlieka
1 balíček vanilkového cukru
Trošku soli
20 g masla
20g hrubej múky
50 g hrozienok
4 vajcia
Kôra z citróna
Marhuľová marmeláda
Tuk a práškový cukor na pomastenie a posypanie nádoby
Postup
Ryžu umyjeme a 2 minúty varíme vo vode. Po ocedení ju zalejeme mliekom, pridáme vanilkový cukor a soľ. Varíme 30 minút. Do uvarenej, ale horúcej ryže vmiešame maslo vymiešané s múkou. Pridáme umyté hrozienka a necháme vychladnúť. Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom spolu s citrónovou kôrou. Pridáme vychladnutú ryžu a premiešame. Zo 4 bielkov ušľaháme sneh, pridáme doň 20g práškového cukru. Sneh potom spojíme s pripravenou ryžou. Nádobu pomastíme, posypeme práškovým cukrom a do nej vlejeme ryžovú zmes. Pečieme v rúre asi 45 minút. Podávame s kompótom.

Klobásy uja Palka

klobasy
Čo si nakúpiť
10 kg bravčového mäsa
20 dkg soli
10 dkg sladkej červenej papriky
5 dkg štiplavej červenej papriky
1 dkg rasce
2 – 3 dkg mleté čierna korenie
Spolu zmiešať:
10 dkg cesnaku
1 dcl vody
1 ks kockového cukru
Postup:
Mäso zomlieť, pridať všetky ingrediencie, nechať odstáť aspoň hodinu a potom naplniť do čriev.

Erikin bulharský fazuľový šalát

salat
Čo si nakúpiť
1 kg fazule
1 kg cibule
1 kg paprík
0,5 kg hydinovej salámy
1 dóza kukurice
1,5 l rajčinovej šťavy
2 dcl oleja
2 dcl octu
20 dkg cukru
5 dkg soli
Postup
Fazuľu uvaríme do mäkka a zlejeme vodu. Na oleji udusíme nakrájanú cibuľu, pridáme na pásiky nakrájanú papriku, podusíme a prilejeme rajčinovú šťavu a ocot. Ochutíme cukrom a soľou, pridáme fazuľu a necháme prevrieť. Poháre naplníme a uzavrieme. Sterilizujeme 15 minút.
Pred podávaním môžeme k šalátu pridať kukuricu, nakrájaný syr, salámu, prípadne kyslú smotanu.

Výborné moravské uhorky za studena v sude od Janky

sud
Čo si nakúpiť
9 kg uhoriek
1 kg cibule
1 kg mrkve
Chren, kôpor
Na nálev potrebujeme:
3 l vody, 1,5 l octu, 2 ks nakladača Deko, 60 kociek cukru, 30 ks nového korenia, 10 ks bobkového listu. Spolu povaríme a necháme vychladnúť.
Postup
Do keramického súdka na kapustu, ktorý sme vymyli vriacou vodou, naukladáme očistené uhorky, ktoré prekladáme vrstvou chrenu, kôpru, cibule, mrkve, všetko surové. Vlažný nálev nalejeme na uhorky, zakryjeme vrchnákom zo súdka, zalejeme vodou ako pri kapuste a dáme na chladné miesto. Za 10 dní možno uhorky konzumovať.

Ťažko získaný recept na sterilizovaný hrášok

hrasok
Čo si nakúpiť
3 kg zeleného hrášku
1 nakladač Deko
2 -3 lyžice cukru
Postup
Uvariť 3 l vody s dekom, precediť nálev, aby v ňom nezostalo deko. Nálev variť asi 30 minút s hráškom. Sterilizovať v malých pohároch pri miernom ohni asi 2 hodiny.
Čalamáda tety Zdenky
Čo si nakúpiť
1,5kg čerstvej kapusty
1,5 kg uhorky
2 kg papriky
0,5 kg cibule
0,5 kg zelených rajčín
½ balíčka nakladača
2 polievkové lyžice soli
25 dkg kyštálového cukru
0,5 l octu
Malá lyžička pyroprahu
Postup
Všetko natenko nakrájame, zmiešame s ingredienciami a necháme na noc stáť. Natlačíme do pohárov a sterilizujeme 30 minút pri miernom ohni. Môžeme použiť postup ako pri uhorkách v súdku

Vínko starého vínara

vino
Postup
Hrozno oberieme zo strapcov, umyjeme, pomelieme. Pomleté necháme 2 až 3 dni kvasiť. Nakvasené vylisujeme, pridáme cukor na 21◦ biele a 22◦ červené. Cukornatosť odmeráme cukromerom. Do 50 l demižóna dáme maximálne 45 l šťavy. Necháme kvasiť cez kvasnú fajku 48 dní. Potom musíme víno stočiť.
Beatin púpavový med
Postup
200 ks púpavového kvetu umyjeme, necháme odkvapkať.
Prilejeme 8 dcl vody a povaríme 7 minút. Potom precedíme, pridáme 1,5 kg kryštálového cukru a šťavu z dvoch citrónov. A ešte povaríme 40 minút. Uvarený med dáme do suchých pohárov. Studený med uzavrieme a dáme na chladné a suché miesto.

Ocigánené brusnice

brusnice
Čo potrebujeme
1 kg očistenej zrelej jarabiny
5 kyslých jabĺk
2 hrušky
0,5 kg cukru
3 zrnká nového korenia
2 klinčeky, kúsok škorice
Postup
Plody jarabiny umyjeme, dáme do hrnca so širším dnom, pridáme toľko vody, aby sme zakryli dno. Zohrejeme tak až jarabina napučí a pustí šťavu. Pridáme očistené, olúpané a na kocky pokrájané jablká a hrušky. Pridáme korenie, klinčeky škoricu Za stáleho miešania varíme 5 minút.. Potom pridáme cukor, keď sa cukor rozpustí varíme ešte 1 minútu. Naplníme do pohárov, horúce poháre uzavrieme a necháme vychladnúť. Sú výborné k mäsu, sviečkovej omáčke, ale aj do múčnikov.
Originálny šnaps zo zelených orechov
Postup
Do 2 l flaše nalejeme 1 l ovocného alkoholu.
Pridáme 20 ks zelených orechov, šťavu z pol citróna, 4 ks klinčekov a 1 ks škorice. Necháme stáť 6 týždňov, najlepšie na slnku. Precedíme, pridáme 0,5 kg cukru a znovu necháme stáť 2 týždne. Znovu precedíme a dáme do fliaš, ktoré dobre uzatvoríme.

Vianočný whisky krém

wisky
Čo si nakúpiť
1 flašu kvalitnej whisky
6 balíčkov smotany na šlahanie, pripravíme z toho 1,5 l smotany podľa návodu na sáčku
3 – 6 kávových lyžičiek granulovanej kávy
6 – 8 lyžíc instntného kakaa
1 balíček vanilkového cukru
Postup
V hrnci všetko zohrejeme a miešame, až sa cukor rozpustí. Nesmie vrieť!
Nechať vychladnúť a rozdeliť do fliaš.

Nanuková torta
Čo si nakúpiť
4 vajcia
1 vanilkový cukor
2 šľahačky
3 lyžice práškového cukru
2 tortové oblátky
Postup
Vyšľaháme sneh zo 4 bielkov, pridáme 3 lyžice práškového cukru a 1 vanilkový cukor. Primiešame 4 žĺtky a 2 vyšľahané šľahačky. Spolu opatrne zamiešame vareškou. Hranatú tácku vyložíme alobalom, naň položíme tortovú oblátku. Na oblátku masu vylejeme, prikryjeme druhou tortovou oblátkou a dáme zamraziť do mrazničky.

Blesková torta z kyslej smotany

torta
Čo si nakúpiť
3 kyslé smotany
1 šľahačka
9 lyžíc práškového cukru
½ balíčka vanilkového cukru
1 dcl rumu
1 jahodový kompót / môže byť aj iný/
Postup
Do tortovej formy naukladáme vrstvu piškót navlhčených v šťave z kompótu s rumom. Piškóty polejeme kyslou smotanou, ktorú sme si vymiešali s cukrom a vanilkovým cukrom. Navrch dáme ovocie a ďaľšie piškóty. Opakujeme. Posledná vrstva sú piškóty. Navrch dáme vyšľahanú šľahačku. Necháme v chladničke stuhnúť.

Dvojfarebná tvarohová torta

torta2
Čo si nakúpiť
Na cesto:
3 vajcia
60 g hrubej múky
60 g práškového cukru
Na náplň:
250 g tvarohu
140 g práškového cukru
1 vrecúško vanilkového cukru
120 g masla
4 dcl mlieka
20 g práškovej želatíny
1 pohár zaváraných marhúľ
1 lyžica kakaa
Postup
Upečieme si piškótové cesto / prípadne kúpime hotový korpus/ Necháme ho v tortovej forme.
Želatínu necháme napučať v 3 lyžiciach vody. Nálev z kompótu zlejeme, ochutíme rumom a polejeme ním upečený vychladnutý korpus. Do mixéra vložíme tvaroh, rozpustené maslo, práškový cukor, vanilkový cukor a dôkladne rozmixujeme. .Napučanú želatíne roztopíme v ½ dcl horúceho mlieka a trochu vychladnuté, ale ešte teplé, vlejeme do mixéra a vmixujeme do tvarohovej hmoty. Dve tretina rozmixovanej hmoty nalejeme na piškótové cesto vo forme. Navrch uložíme polovičky odkvapkaných marhúľ a zalejeme zvyškom tvarohovej hmoty, do ktorej sme primiešali kakao. Tortu odložíme do chladničky, aby hmota stuhla.

Katkina výborná šľahačková torta

torta3

Čo si nakúpiť
1 tortový korpus
250 g marhuľový džem, môže byť aj kompót
¾ l šľahačky
15 želatíny
1 balíček vanilkového cukru
3 žĺtka
0,1 l maraskina / nemusí byť/
Postup
Tortový korpus rozrežeme na 3 diely. Cukor vymiešame so žĺtkami, prilejeme likér. Za stáleho miešania do tejto zmesi pridáme rozpustenú želatínu. Nakoniec pridáme opatrne vyšľahanú šľahačku.
Veľký teflónový hrniec, vypláchnutý studenou vodou, vymažeme 1 cm hrubou vrstvou krému. Položíme 1 diel korpusu do hrnca, potrieme marhuľovou zaváraninou, prípadne džemom, dáme časť krému. Opakujeme s ďalšími korpusmi. Tortu dáme aspoň na 5 hodín do mrazničky. Pred podávaním ponoríme tortu na chvíľu do teplej vody a tortu vyklopíme na misu. Ozdobíme šľahačkou.

Rýchly krémeš za studena

kremes
Čo si nakúpiť
1 l mlieka
2 Zlaté klasy
250 g tuku /Hera/
5 lyžíc práškového cukru
5 balíčkov marína keksov
200 g várovej čokolády
Postup
Uvaríme v mlieku Zlatý klas podľa návodu. Do vychladnutej zmesy vmixujeme tuk a cukor. Na plech poukladáme sušienky, navrstvíme plnku a navrch dáme sušienky. Nakoniec polejeme čokoládovou polevou. Dáme stuhnúť na 3 hodiny do chladničky.

Maďarský krémeš

madar-kremes
ČO si nakúpiť
Na 1. cesto:
250 g hladkej múky
50 g margarínu
50 g práškového cukru
40 g kakaa
Pol vrecúška kypriaceho prášku
1 dl mlieka
Na 2. cesto:
4 vajcia
90 g práškového cukru
90 g hrubej múky
Na plnku:
0.5 l mlieka
100 g polohrubej múky
200 g margarínu
200 g práškového cukru
Pol vrecúška vanilkového cukru
50 g marmelády
1 dl silnej kávy
Kalíšok rumu
Čokoládová poleva
Postup
Z ingrediencií vypracujeme cesto. Hmotu rozdelíme na 2 polovice a každú vyvaľkáme na plech asi 20 x 40 cm. Postupne ich upečieme na pomastenom a pomúčenom plechu.
Z ingrediencií upečieme piškótové cesto na rovnako veľkom pomastenom a pomúčenom plechu. Základ plnky pripravíme uvarením hustej kaše z mlieka a múky. Margarín dôkladne vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom a potom do neho po častiach zapracujeme vychladnutú kašu. Jeden kakaový plát potrieme marmeládou a na ňu rozotrieme polovicu plnky. Na plnku položíme vychladnuté piškótové cesto a navrstvíme druhá polovicu plnky. Prikryjeme druhým pltom kakaového cesta. Zákusok nakoniec polejeme čokoládovou polevou a v chlade necháme stuhnúť.

Výborný a rýchly broskyňový zákusok

broskyna
Čo si nakúpiť
1 pohár zaváraných broskýň
1 kyslá smotana
1 smeta fix
1 vanilkový cukor
1 šľahačka
Piškótové cesto zo 4 vajec
Postup
Upečieme piškótové cesto zo 4 vajec. Pokrájané na kocky broskyne vymiešame s kyslou smotanou. Vyšľaháme šľahačku s vanilkovým cukrom a smetana fixom. Do šľahačky opatrne vmiešame broskyne so smotanou. Plnku dáme na piškótové cesto. Odložíme na 3 – 4 hodiny do chladničky.

Norikine nepravé tiramisu

tiramisu
Na krém:
4 vajcia
4 dl mlieka
1 Zlatý klas
1 vanilkový cukor
4 lyžice cukru
1 maslo
2 balíky podlhovastých piškót
Piškótové cesto z 5 vajec
Postup
Upečieme piškótové cesto z 5 vajec. Uvaríme 1 l kávy. Do kávy pridáme Amaretto / môže byť aj rum/. Časť kávy nalejeme na piškótové cesto. Piškóty namočíme do kávy a poukladáme na cesto, natrieme krémom a zasypeme kakaom.
Krém pripravíme z mlieka Zlatého klasu, 4 vaječných žĺtkov, vanilkového cukru, cukru. Do vychladnutej hmoty pridáme maslo a dobre vymiešame. Nakoniec opatrne vmiešame vyšľahaný bielok.

Kokosové pusinky krstnej mamy

kokos
Čo si nakúpiť
Na pusinky:
32 dkg práškového cukru
5 bielkov
16 dkg kokosu
1 lyžica octu
Na cesto:
28 dkg hladkej múky
18 dkg Hery
10 dkg práškového cukru
Trošku soli
Na plnku:
1 kondenzované sladené mlieko
1 maslo
Ríbezľový lekvár
1 čokoláda na varenie
Postup
Kondezované mlieko dáme variť v plechovke do vody na 2 hodiny. Zhnedne. Po vychladnutí doň vmiešame celé maslo. Necháme stuhnúť.
Vymiešame cesto a povykrajujeme kolieska, ktoré upečieme na plechu. Vychladnuté natrieme ríbezľovým lekvárom, dáme plnku a nožom priložíme upečené kokosové pusinky. Koliesko namočíme do čokolády

Banánové rezy

banan
Čo si nakúpiť
Na cesto:
6 vajec
180 g kryštálového cukru
50 g hrubej múky
100 g posekaných orechov
Pol vrecúška prášku do pečiva
4 lyžice horúcej vody, tuk a múka na pomastenie a posypanie plechu
Na krém:
4 vajcia
180 g kryštálového cukru
250 g masla
20 g kakaa
5 banánov
Marhuľový lekvár
Čokoládová poleva
Postup
6 vajec vymiešame s cukrom do penista, vmiešame horúcu vodu a nakoniec múku s práškom do pečiva. Primiešame posekané orechy a cesto rozotrieme na vymastený a pomúčený plech. Upečieme a necháme vychladnúť. Krém pripravíme z vajec, ktoré šľaháme spolu s cukrom nad parou. Keď je hustý krém, nevhíme ho vychladnúť. Potom zmiešame s maslom.
Krém rozdelíme na polovice. Do jednej vmiešame kakao. . Upečené cesto potrieme kakaovým krémom, poukladáme kolieska banánov. Na banány navrstvíme biely krém. Zákusok necháme vychladiť a povrch oblejem čokoládovou polevou.

Rýchly koláč z kyslého mlieka

kysly
Čo si nakúpiť
3 vajcia
0,5 l cukru
2 dl oleja
0,5 l hrubej múky
0,5 l kyslého mlieka
½ prášku do pečiva
1 marhuľový kompót
1 hrozienka
Lyžica kakaa
Postup
Vymiešame 3 vajcia s cukrom, ostatné ingrediencie primiešame. Cesto dáme na plech vyložený mastným papierom na pečenie. Navrch poukladáme scedené marhule. Po upečení koláč vyklopíme, papier stiahneme a vrch polejeme čokoládovou polevou.

Rýchly jablkový koláč od Janky

jablka
Čo si nakúpiť
Na cesto
4 vajcia
260 g práškového cukru
150 ml oleja
260 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
150 ml vlažnej vody
Na plnku:
150 ml oleja
Orechy
20 jabĺk
Postup
Žĺtky s cukrom vymiešame, postupne pridávame olej, vodu, múku, prášok do pečiva. Napokon tuhý sneh z bielkov. Na hlbší pekáč nalejeme olej, celú plochu posypeme cukrom tak, aby cukor nasiakol olejom. Na to pokladáme očistené polovice jabĺk a dáme do rúry asi na 15 minút zapiecť. Na zapečené jablká nalejeme cesto a koláč dopečieme. Vychladnutý ho obrátime, vyklopíme, pokrájame a ozdobíme osladenou šľahačkou, posypeme pomletými orechami.
Ešte raz jablká, ale teraz džem – oplatí sa urobiť – je naozaj výborný

džem
Postup
2 kg očistených jabĺk zbavíme jadierok a nakrájame na malé kúsky. Pridáme 1 l vody a za stáleho miešania varíme ½ až ¾ hodiny. Pridáme 1 kg cukru / môže byť želírovací/
a 1 sirup Orange. Musí byť hustý.
Varíme do potrebnej hustoty. Pred koncom varenia pridáme kávovú lyžičku kyseliny citrónovej. Horúci dáme do pohárov. Zavíčkujeme, otočíme poháre a necháme vychladnúť.

Oklamaná ale výborná jablková štrúdľa

strudla
Čo si nakúpiť
¼ kg hladkej múky
¼ kg tuku
6 lyžíc kefíru / kyslej smotany, kyslé mlieko/
Trochu soli a cukru
Jablká
Postup
Z ingrediencií si pripravíme cesto, necháme ho odstáť v chladničke, aby stuhlo. Rozdelíme ho na 3 časti. Každú časť vyvaľkáme na pomúčenej doske, naplníme postrúhanými jablkami, posypeme cukrom, škoricou. Cesto stočíme a preložíme na pomastený plech. Takto pripravíme 3 štrúdle. Upečieme do ružova.
Julkin výborný makovník a orechovník

makovnik
Čo nakúpiť
Na cesto
750 g hladkej múky
280 g Hery
80 g práškového cukru
15 g kvasníc
2,6 dl mlieka
1 vajce na potretie
Na plnku orechovú:
320 g mletých orechov
320 g cukru
2 polievkové lyžice strúhanky
50 g hrozienok, trochu škorice
1,5 dl mlieka
Na plnku makovú:
320 g maku
300 g cukru
3 polievkové lyžice lekváru
50 g hrozienok
Citrónovú kôru, trochu škorice
1,5 dl mlieka
Postup
Margarín nakrájame na plátky, pridáme múku, práškový cukor a rozdrvené droždie. Pridáme studené mlieko, urobíme cesto a rozdelíme ho na 4 časti. Cesto zakryjeme a na chladnom mieste necháme odpočinúť ½ hodiny. Na múkou posypanej doske rozvaľkáme a naplníme plnkou. Všetky štyri dáme na vymastený veľký plech a potrieme vajíčkom. Dáme na chladné miesto na noc, ráno opäť potrieme vajíčkom a v prehriate rúre asi 40 minút pečieme.
Plnku pripravíme tak, že mlieko s cukrom povaríme, pridáme orechy a ostatné prísady. Pri makovej plnke postupujeme rovnako. Necháme vychladnúť a vychladnutou plnkou plníme koláče.

A ešte raz Julkin zázrak

zazrak
Čo si nakúpiť
1 Heru
4 dl krištáľového cukru
2 polievkové lyžice kakaa
2 dl mletých orechov
1 kypriaci prášok
4 vajcia
1 dl vlažnej vody
Trochu kokosovej múčky na posypanie
Postup
Heru roztopiť, spolu dobre premiešať všetky ingrediencie a odliať 2 dl zvlášť do pohára. Odložíme si na neskôr. K zvyšku primiešame 4 dl polohrubej múky, kypriaci prášok, 4 celé vajcia. Zmes vymiešame a vylejeme do pekáča, upečieme. Po upečení polejeme zvyškom zmesy z pohára, trochu prepečieme, kým cesto nevsiakne do seba tekutú zmes. Nakoniec posypeme kokosom.. Orechy nemusia byť.

Rýchly a šťavnatý marhuľový zákusok, tiež Julkin
Čo si nakúpiť
3 celeé vajcia
25 dg cukru
2 dl oleja
35 dg hrubej múky
1 kávová lyžička sódabikarbóny
Kakao
Mleté orechy
7 dl marhuľového kompótu
Postup
Vajcia dobre vymiešame s cukrom a olejom. Pridáme ostatné ingrediencie a kompót ľahko premiešame. Vymastíme plech, vysypeme strúhankou, vylejemé cesto a upečeme.

Burizóny na oplátke ako od babinky

burizony
Čo nakúpiť
30 dkg kryštálového cukru
1 sladené kondenzované mlieko
1 balík burizónov
1 Iva
2 tortové oplátky
0,5 dl vody
Postup
Z cukru urobíme karamel, pridáme vodu, kondenzované mlieko. Necháme masu vychladnúť. Primiešame Ivu a burizóny. Masu natrieme na oplátku, druhou prikryjeme, zaťažíme a dáme stuhnúť do chladničky

Pukanecké materáky podľa pána Palkoviča

materaky
Čo nakúpiť
Na cesto:
6 dl mlieka
1 kvasnice
2 dl oleja
2 vajcia
2 malé lyžičky cukru
6 malých lyžičiek soli
1 kg hladkej múky špeciál
250 g pomletých oškvariek
4 varené zemiaky
Postup
Cesto pripravíme s ingrediencií, necháme kysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske. Na cesto dáme 1 nastrúhaný varený zemiak, ¼ škvariek, preložíme, necháme kysnúť a opakujeme 3 krát. Nakoniec vykrajujeme hrnčekom materáky, ktoré potrieme žĺtkom a pečieme v rúre do ružova.

Môj Vianočný štedrák – náročný na čas, ale výborný, ako od maminky

štedrak
Čo si nakúpiť
Na cesto:
50 dg hrubej múky
2 dl mlieka
12 dg smetolu
10 dg cukru
2 dg droždia
3 žĺtky
Citrónová kôra, vanilka
1. plnka: 25 dg slivkového lekváru, citrónová kôra
2. plnka: 18 dg orechov, 3 dg piškótových omrviniek, 2 dl mlieka, 8 dg cukru, vanilkový cukor, citrónová kôra
3. plnka: 20 dg pomletého maku, 2 dl mlieka, 12 dg cukru, 1 dg masla, vanilkový cukor, citrónová kôra
4. plnka: 30 dg tvarohu, 8 dg cukru, 8 dg masla, 2 dg hrozienok, 2 žĺtky, sneh z 2 bielok, vanilkový cukor, citrónová kôra
Postup
Vo vlažnom mlieko zarobíme kvások a spolu s ostatnými prísadami vypracujeme cesto. Keď vykysne, rozdelíme ho na 5 bochníkov. Na pomúčenej doske štyri rozvaľkáme na pláty veľké ako na plech. Vymastený plech pomúčime, vložíme prvý plát, potrieme ochuteným lekvárom. Položíme druhý plát, potrieme orechovou plnkou. Položíme tretí plát, potrieme makovou plnkou. Položíme štvrtý plát, natrieme tvarohovou plnkou. Z posledného bochníka urobíme mriežku, ozdobíme ňou štedrák, potrieme ju masťou a dáme piecť.

BEBE Tvarohový zákusok tety Iky

bb
Čo nakúpiť
2 balíky Bebe keksy biele
2 balíky Bebe keksy čokoládové
20 Dg práškový cukor
½ masla
1 vanilkový cukor
50 Dg jemný tvaroh
50 Dg banánov
čokoláda a maslo na polevu (asi 10 Dg masla a tabuľka čokolády)
Postup
Na alobal rozložíme do šachovnice Bebe keksy, striedame biele s čokoládovými, 3 rady po 7 kusov
½ masla vymiešame s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom, pridáme tvaroh, dobre vymiešať,
Na rozložene keksy dáme polovicu plnky, rozložíme na ne druhú vrstvu sušienok ako šachovnicu, farby striedama.
Potrieme druhou časťou plnkou. Na stredný rad rozložíme očistené celé banány
Podoberieme z bokov do stredu a vytvoríme striešku. Zabalíme do alobalu a dáme do chladničky stuhnúť. Stuhnutý zákusok polejeme čokoládovou polevou.
Mňam!

bebe bebe1

Keď si došla ažť sem, tak za odmenu pre mňa mi pošli Tvoj overený recept, poteší ma to! Mara

Rokmi overené recpty sú všetky, tak do toho! Vaša Mara

3 comments

Pridaj komentár